2 a klasės bendruomenės išvyka į Dzūkiją.

Spalio 8 d., šeštadienį, 2 a klasės bendruomenė leidosi į netradicinę kelionę traukiniu Vilnius – Pamerkiai (Varėnos raj.), kurios tikslas buvo - aplankyti Laimos ir Kosto Mačionių sodybą ir dalyvauti edukacinėje programoje - ,,Grikio kelias nuo sėjos iki pietų stalo".
Pamerkių stotelėje 2 a kl. iškylautojus pasitiko edukatorė Laima. Iki edukacijos vietovės apie du kilometrus teko keliauti pėsčiomis  per seną Pamerkių kaimą. Kelionė neprailgo, nes pakeliui visų dėmesį patraukė titnago paieškos, grybai Dzūkijos miške, mįslių minimas bei stabtelėjimas grikių lauke. Čia vaikai mokėsi pjauti grikius pjautuvu, kaip surišti ir sustatyti surištus grikių pėdus, ieškojo subrandintų šio augalo sėklų, kurių prisiskabė pilnas saujas ir kišenes.
Atkeliavusius į tikslo vietą visus pasitiko sodybos šeimininkas Kostas, antinas Jonas bei draugiškai nusiteikusi šunytė Princesė. Iškylautojai buvo maloniai pakviesti vaišintis kvapnia sriuba, virta dideliame katile lauke ant laužo, bei gardžia grikių miltų duonele.
Svetingai pasivaišinus, tinginiauti sodybos šeimininkai neleido. Vos susipažinus su senoviniais darbo įrankiais Dzūkijoje, labai greitai buvome įtraukti į edukacijos darbus: spragilu mokėmės kulti grikius, vėtėm grūdus, kuriuos malėm su senovinėmis girnomis. Laimos jaukioje virtuvėlėje, pilnoje įdomių senovinių rakandų, sijojome miltus, maišėme tešlą, iš kurios ant senovinės krosnies ugnies buvo kepami kvapnūs grikių blynai. Ypač gardu juos buvo ragauti su kaimiška kiaušiniene bei namine obuoliene. 
Turininga edukacija sodyboje užsibaigė linksmais senoviniais žaidimais, į kuriuos buvo įtraukti ir vaikai, ir suaugusieji.
Kupini gražių įspūdžių, naujų žinių ir atradimo džiaugsmo tuo pačiu traukinio maršrutu vakare grįžome į Vilnių.

Nuotraukos:
Jurgita Černiauskienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos